top of page

“O savarina la Roma”- sau cum este distorsionat prezentul in Romania



Marti seara am asistat la lectura unei piese de teatru la Palatul Noblesse, o cladire construita la sfarsitul secolului al XVII-lea.


Cartea semnata de Alexander Adamescu, “O savarina la Roma sau Independenta justitiei”, a fost lansata, ca o ironie, intr-o superba cladire construita in 1881, in stil eclectic, de catre arhitectul Alexandru Savulescu. Si spun ca o ironie pentru ca personajele si actiunea piesei de teatru ne transpun intr-un univers situat la polul opus a ceea ce inseamna rafinament, eleganta, onoare si corectitudine.

Actorii Monica Davidescu, Eduard Petru Jighirgiu, Adriana Dragut si Cosmin Vijeu, au dat glas, cu nuante bine slefuite de talent, unui sir de personaje ce devin rand pe rand cu cinism calai si victime. Deputati, procurori, ministri, sotii, amante, chelneri care ajung sa faca si sa desfaca legi vitale, capata viata prin glasul actorilor.




Alexander Adamescu nu este la prima lui piesa de teatru. Pasiunea pentru creatia dramaturgica s-a concretizat in 2014 in prezentarea piesei “54’5 North 10’53 East”, pusa in scena cu ocazia Festivalului de la Sibiu, iar in 2015, cu piesa “Fight.Die.Reverse.Play”.


Pasionat dintotdeauna de teatru, de aceasta arta care ne pune direct fata in fata cu istoria, trecuta sau prezenta, Alexander Adamescu dozeaza cu atentie actiunea, combinand cu ironie viata pamanteana cu cea extraterestra, trecand din prezent in Imperiul Roman, accentuand senzatia de irealitate pe care o avem cand ne confruntam cu astfel de personaje.

Chiar numele personajelor sunt astfel alese, incat trecerea din prezent in trecut sa decurga firesc, fara sincope.


La prima vedere o savuroasa comedie satirica, piesa lui Alexader Adamescu este in esenta o tragica farsa, in care infractiunea, incompetenta si abjectia alcatuiesc o lume sumbra. Zambetul devine o grimasa, Divertismentul devine Avertisment!


La eveniment au participat jurnalisti de cultura, bloggeri, critici de teatru si film, critici literari, directori de teatru. Au fost prezenti Marinela Tepus, director Teatrul Nottara, Irina Margareta Nistor, critic de film, Ion Cocora, cronicar literar, Marco Badea, jurnalist de cultura, Andreea Chebac, Valentin Dumitrescu –bloggeri culturali, dar si multi alti invitati din zona culturala bucuresteana.



FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page