top of page

Jerusalem on your own

Prima data am fost in Israel in 2011 cu un grup organizat. La fel si a doua, a treia si a patra oara. Voiam insa mai mult; de fiecare data, Tara Sfanta se dezvaluia putin cate putin, lasandu-mi ragazul sa descopar o simplitate fascinanta, istoria si oamenii.


Mic dejun @Mamilla Mall

Cum ajungi – nu mai putin de cinci companii aeriene au zboruri directe pe aeroportul Ben Gurion: Tarom, Blue Air, El Al, Wizz Air, Arkia Israeli Airlines si Israir Airlines. Am zburat cu primele trei, in ordine aleatorie, iar recomandarile mele merg catre Tarom si Blue Air. Din motive obiective, El Al impune anumite standarde de securitate declinate procedural. Fiecare pasager este interogat de catre un agent El Al – atat timp cat acesta considera necesar. Iti este adresata o serie de intrebari in ploaie: cu cine, unde, cat, de ce, intrebari despre bagaje, intrebari despre tarile vizitate in trecut, ultima carte citita, numele iubitei, al sefului, dar si intrebari foarte, foarte personale.



Daca ai noroc, treci rapid, daca li se pare ceva suspect, te califici pentru runda cu numarul II. Odata insa ce formalitatile sunt indeplinite, mai ai de asteptat foarte putin pana la intalnirea cu Tara Sfanta.

Drumul pana in Israel dureaza aproximativ 2:30 ore, iar pe aeroportul din Tel Aviv urmeaza un alt control, de data aceasta lucrurile merg parca mai rapid. Viza (gratuita), va fi emisa automat la intrarea in tara si inmanata de agentul de securitate; este recomandat sa o ai in permanenta la tine. Le fel si pasaportul.

Din aeroport in Ierusalim, cel mai popular este Nesher taxi. Avantajul este ca te lasa chiar la usa hotelului tau, pentru 64 ILS. Calatoria dureaza in jur de o ora, iar un alt avantaj este ca Nesher este singurul care merge de Shabbat.


Anul acesta am vizitat Ierusalimul de Paste, iar cand in aceeasi zi ai Pastele Ortodox, Catolic si perioada de Passover (care simbolizeaza eliberarea din robia egipteana si iesirea din Egipt a fiilor lui Israel condusi de Moise), simti ca parca mai exista, acolo undeva, putina speranta pentru lumea aceasta.


Odata ce ai ajuns, tine minte un lucru – aproape 70% din comertul mondial este detinut de evrei, asa ca daca ai impresia ca esti un bun negociator, ai fost in bazarele turcesti si ai dus pretul la jumatate, reconsidera-ti pozitia, fii atent & play safe. Nu incerca sa-i pacalesti; mai bine fii autentic, discuta sincer si direct cu ei si vei avea surprize frumoase. Oamenii sunt calzi, au o familiaritate aparte, se bucura sa stea la povesti cu tine, si, in plus, toti vorbesc engleza.


Conform biroului Central de Statistica, in Israel traiesc 8.680.000 de persoane, iar cu o crestere medie de 2% pe an, se estimeaza ca in 2048, populatia va atinge 15.2 milioane locuitori. Media pe tara este de 6,5 copii per familie, asa ca vei gasi la tot pasul “familii insarcinate” sau care cara carucioare, in special in randul familiilor ultraortodoxe.

9% din total populatie este reprezentata de evrei ultra-Ortodocsi, 11% se considera religiosi, 12% traditional religiosi - asa ca incearca sa nu te holbezi la ei, observa-i discret, fa-le poze dar foloseste-ti inteligent experienta si dexteritatea.


Un paradox interesant este ca desi fumatul este cumva tabu in Israel, cel mai mare producator mondial de tigari este un evreu – poate ai auzit de el - Philip Morris Klutznick.

- va urma



FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page