top of page

Disco-Soup, paine in tast, balmos gugulan, ateliere creative, muzica: un festival despre comunitate



[if !supportLists]● Peste 30 de mici producatori, intreprinderi sociale, organizatii neguvernamentale si artisti

[if !supportLists]● Evenimente artistice, spectacole de teatru, dezbateri, ateliere

[if !supportLists]● Ateliere demonstrative, ateliere culinare, degustar in Parcul Rozelor

[if !supportLists]● Perioada de desfasurare - timp de trei zile (4-6 octombrie 2019)

[if !supportLists]● Acces liber


„LA PAS. festival de gastronomie artizanala” din Timisoara este un proiect comunitar derulat de Asociatia Timişoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii si Asociatia CRIES - Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare, orientat catre evidentierea complexitatii legaturii dintre hrana, cultura si consum durabil. Festivalul are loc intre ora 15.00 si 23.00 in data de vineri 4 octombrie si intre 10.00 si 23.00 in zilele de sambata si duminica. „LA PAS. festival de gastronomie artizanala” face parte din LA PAS. slowing down, un program inclus in dosarul de candidatura al Asociatiei Timisoara 2021.


La PAS. festival de gastronomie artizanala reuneste peste 30 de producatori de hrana si bucatari ce au in comun preocuparea pentru ingrediente, grija fata de mediu, creativitatea cu care imbina retete vechi si noi: fructe de sezon, branzeturi si lactate artizanale, siropuri, sucuri si gemuri din fructe curate, nectar din piersici ecologice, zacusca, miere pura, mustar crud-vegan ecologic, taietei de casa, uleiuri presate la rece, ciocolata artizanala si ciocolata fairtrade, ceaiuri ecologice, branza de caju si de migdale, paine cu maia naturala si patiserie artizanala, preparate traditionale, gustari vegetariene si vegane, supe si preparate din bucataria internationala, clatite, gogosi si alte bunatati. Printre acestia se numara Asociatia Curtea Culorilor, Asociatia producatorilor de produse traditionale si ecologice Hunedoara, Biofarmland Manufactura, Bunatati banatene, Bucataria Lui Paul, Cooperativa Timlactagro, Clatite La Tigaie, Ibero, Hrana Pamantului, Lasca de la buna Romanita, Luna Solai, Little Hanoi, NOI,Poienita Zarand, Pomaria Badacin, Prospero Timişoara, Rawckers, Reciproc, Supa Bar. Pe perioada Festivalului vor fi servite doar beri artizanale din judetul Timis, produse de BRAUHAUS SINCU, Berta, Clinica de Bere si Double Drop Crew. Se va servi cafea de specialitate, prin colaborarea cu FilCycle si Coffeerise. Timisorenii vor avea totodata posibilitatea sa deguste si achizitioneze o palinca din Badacin, Salaj, premiata cu aur la concursul „Quintessence Pálinkaverseny” al producatorilor de palinca, competitie recunoscuta international.



Sectiunea artistica reuneste spectacolul de teatru „Mananc ce-mi place, da!” sustinut de Ioana L. Dobra, Laura Bratoiu, expozitia „Mamaliga, hrana pentru suflet” - o documentare fotografica a ritualului prepararii si a semnificatiei mamaligii pentru prieteni ai artistei Mihaela Caravan, plecati din Romania (din orase precum Berlin, Zurich, Boston, Londra, Paris, Dublin, Roma, Luxemburg, Quebec, Melbourne), performance-ul „Alimentatia, ca forma de rezistenta” cu Rares Augustin Craiut, lansarile de carte „Lemnuci” - o poveste fantastica de A.G. Saga si „Indopati si Infometati” de Raj Patel de la editura Seneca.


Atelierele pentru copii sunt sustinute de De-a arhitectura „Casuta mar a viermisorului” si „Turul lui Turta dulce prin cartier” si de Centrul STURZ, sub forma unor ateliere de confectionat jucarii creative.

Tot pentru copii, pe toata durata programului de weekend, va functiona Eco Playground Ecologos Seneca, un spatiu interactiv unde vizitatorii pot afla totul despre Amprenta Ecologica.


Atelierele culinare si demonstrative precum „Cum se face balmosul gugulan” livrat de WWF Romania,, „Cum se face uleiul de nuca”, „Cum se stoarce mierea” si „Cum se face magiunul” cu Asociatia Zarand, „Cum se face painea in tast”, „Mustar ecologic crud-vegan direct de la ferma” cu Biofarmland Manufactura si „Strudel ca in Banat” cu Laura Laurentiu se alatura degustarilor de fructe de la mici producatori sau ciocolata Fair Trade de la Asociatia CRIES.


Atelierele pentru mici producatori ne dau intalnire cu specialisti care propun abordarea a doua teme importante „Autorizarea micilor producatori pentru dezvoltarea lanturilor scurte de distributie”, sustinut de Fundatia ADEPT Transilvania si „Certificarea ecologica: costuri si beneficii”, sustinut de ing. Georgeta Pascan.


Vor mai fi organizate ateliere deschise tuturor celor interesati sa promoveze reducerea risipei si responsabilitatea fata de mediu precum „Piramida hranei sau Cum un frigider poate schimba clima” oferit de cei de la Asociatia SNK, „Risipa alimentara si cum o putem combate creativ”, cu cei de la Food Waste Combat, „Povestea painii. Intoarcerea acasa” de la Asociatia Prin Banat, „Obezitatea in randul copiilor si al tinerilor: cauze si efecte” cu Salvati Copiii - filiala Timis, „Cultiva orasul! - despre gradinaritul urban” cu Asociatia Romana de Permacultura si „Agricultura civica: reconectarea cu ferma, mancarea si comunitatea” cu Asociatia ASAT si Slow-Food Cluj Transilvania.


Dezbateri precum „Mai este apa un bun comun?” sau „Despre un turism al experientelor culturale in Banat” vor completa programul Festivalului.



Atat peste zi cat si seara, artisti muzicieni vor concerta in cele trei corturi, Electric, Alternative si Jazz: Rockabella, THE CASE, Dimitri's Bats, FlareHead, Lucia & Andrei Zamfir, Ana & The Changes, Kings Are Overrated, A L L O V E R, BABY ELVIS, Joe Jazz Junktion, ABRA, JazzyBIT, Nipple's Delight, DJ Todos, DJ Zolevee.

Disco-Soup va fi un eveniment unde se va gati colectiv, pe ritm de muzica, o supa din alimente salvate (acestea vor fi recuperate, in pragul expirarii, din piete, magazine si bucatarii de restaurante) iar la Picnicul Urban vizitatorii vor face schimb de retete si preparate, evenimentul adresandu-se tuturor celor aflati in oras care sunt dispusi sa gateasca un preparat preferat, sa il aduca in parc si sa il imparta cu ceilalti.


Programul integral „La PAS. festival de gastronomie artizanala” poate fi gasit aici:

event Facebook https://www.facebook.com/events/418833192075560/


Producatori: Asociatia Timişoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii, Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare

Finantatori strategici: Consiliul Judetean Timis si Primaria Municipiului Timisoara

Parteneri media: TVR Timisoara, Modernism.ro


///


La Pas este un proiect produs de CRIES, realizat in parteneriat cu Asociatia Timisoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii, cu sprijinul Consiliului Judetean Timis si al Primariei Municipiului Timisoara, prin intermediul programului cultural prioritar „Timisoara. Capitala Europeana a Culturii 2021”, parte a Programului Cultural TM2021 din anul 2019.

Programul este orientat catre evidentierea complexitatii legaturii dintre hrana, cultura si consum durabil.

Asociatia CRIES – Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare este o organizatie neguvernamentala, care din 2009 incurajeaza construirea participativa a unor modele de dezvoltare sustenabila, consumul responsabil, comertul echitabil, agricultura sustinuta de comunitate, economia solidara fiind tematici-cheie. In cadrul programului La Pas, asociatia dezvolta complementaritatile necesare valorificarii patrimoniului gastronomic local si integrarii dimensiunii de sustenabilitate. Demarata in 2018, constructia programului La Pas este una graduala, continand pana astazi: dezvoltarea unui grup de analiza strategica (BREAD), organizarea unui concurs de retete traditionale (Gustul ca patrimoniu), dezvoltarea unei baze de date cu mici producatori locali din Regiunea de Vest, publicarea unui Manual pentru promovarea consumului responsabil (ISBN 978-973-0-28411-9), publicarea unui Ghid pentru evenimente culturale sustenabile (ISBN 978-973-0-28368-6), lansarea in colaborare cu mai multe scoli a programului educational de dezvoltare a consumului responsabil, lansarea primei editii a Festivalului de gastronomie artizanala La Pas (4-6 octombrie 2019, Parcul Rozelor, Timisoara) si conferinta Sustenabilitatea – indicator de masurare a evenimentelor cultural-artistice (28-29 noiembrie 2019, Timisoara). www.cries.ro.

Asociatia Timişoara 2021 - Capitala Europeana a Culturii deruleaza programul cultural asumat prin dosarul de candidatura, avand ca viziune Timisoara, un pol de excelenta in spatiul cultural central european, definit de urmatoarele valori: participarea comunitatii, multiculturalism, traditie, inovatie si dimensiune europeana a Timisoarei, transparenta, incluziune, nediscriminare si egalitate de sanse. http://www.timisoara2021.ro




FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page