top of page

Programul Sanatos de mic schimba comportamentul alimentar in familie


La un an si jumatate de cand se deruleaza in gradinitele din Bucuresti, programul de educatie nutritionala pentru prescolari ”Sanatos de mic” are multe realizari mari. Peste 20.000 de copii, parinti si educatori au beneficiat de educatie nutritionala si au aparut si primele schimbari in comportamentul alimentar in familie. Conform studiului* realizat cu parintii participanti in proiectul pilot, procentul copiilor care consuma peste s-a dublat, iar cel al copiilor care consuma lactate a crescut, de la 38% la 45%!

Din 2017, de cand programul Sanatos de mic a fost initiat de Asociatia SAMAS si Danone, acesta a fost implementat in 52 de gradinite din sectoarele 1, 5 si 6. 7.800 de copii si 11.700 de parinti au beneficiat de educatie nutritionala, esentiala pentru o viata sanatoasa. Ca parte a programului au fost specializate 115 cadre didactice si medicale din gradinite, iar parintii au participat la 40 de ateliere de gatit sanatos si 3 conferinte de nutritie. O alta mare realizare a programului de educatie nutritionala pentru prescolari Sanatos de mic este faptul ca procentul copiilor care consuma peste s-a dublat, de la 12 la 25%, iar procentul copiilor care consuma lactate a crescut, de la 38 la 45%!



”Sa crestem copii mai sanatosi este scopul central al Asociatiei SAMAS, iar proiectul Sanatos de mic este perfect circumscris acestor preocupari. Pornit de la premiza ca nu e niciodata prea devreme sa incepem educatia pentru sanatate, Sanatos de mic este dedicat copiilor prescolari si vizeaza formarea comportamentului alimentar sanatos prin mijloace adecvate varstei.

Orele de educatie nutritionala cu copiii sunt importante, dar nu si suficiente; de aceea, prin atelierele de gatit, conferintele de nutritie si prin ”Ghidul de Nutritie” publicat impreuna cu partenerii stiintifici, ne adresam in egala masura parintilor. Primele rezultate ale proiectului au aparut deja: analiza chestionarelor din studiul pilot ne-a demonstrat ca parintii au primit foarte bine programul si au preluat din recomandarile noastre nutritionale.” – Dr. Marina Otelea, Director Executiv al Asociatiei SAMAS.

”De 20 de ani, producem si investim in Romania, colectam lapte romanesc, sustinand un stil de viata sanatos, prin proiecte educationale pentru nutritie si sport. Ca parte a angajamentului sau de sustinere a unei alimentatii sanatoase, Danone Romania a initiat alaturi de Asociatia SAMAS, proiectul Sanatos de mic, fiind si finantatorul principal al acestuia. Ne-am implicat in acest proiect pentru ca rolul nostru nu se opreste la portile fabricii din Bucuresti, ci se extinde in societate si in grija cu care ne tratam viitorul, in scopul de a contribui la sanatatea adultilor de maine.” – Natalia Gelshtein-Kiss, Director DANONE Romania Bulgaria.

Despre proiectul Sanatos de mic

In Romania, 26,75% dintre copiii intre 6 si 9 ani sunt supraponderali, conform datelor Institutului National de Sanatate Publica. Proiectul Sanatos de mic are ca scop reducerea riscului de obezitate pentru copiii prescolari si formarea de obiceiuri alimentare sanatoase, printr-un program national de educatie nutritionala in gradinite. Programul a fost dezvoltat de Asociatia SAMAS si Danone Romania si este sustinut de catre Societatea de Nutritie din Romania (SNR), Societatea Romana de Pediatrie (SRP), Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF), Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH), Federatia Romana de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice (FRDNMB), Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului (INSMC), ASSMB (Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti), precum si de catre Inspectoratul Scolar din Bucuresti (ISMB) si Casa Corpului Didactic (CCD).

Sanatos de mic include activitati dedicate personalului medical si didactic din gradinite, parintilor si copiilor. Specializam cadrele medicale si didactice in nutritia sanatoasa a prescolarului, organizam lectii interactive cu copiii, ateliere de gatit sanatos si conferinte pentru parinti.

In 2018, am elaborat si un Ghid pentru parinti, sub coordonarea unui comitet stiintific alcatuit din specialisti in medicina, educatie si psihologie. Ghidul ofera parintilor informatii esentiale despre pragurile de dezvoltare si necesarul nutritional pe grupe de varsta si poate fi descarcat in format pdf de pe site-ul programului – www.sanatosdemic.ro.

In 2019, programul se extinde catre gradinitele din sectoarele 2, 3 si 4 din Bucuresti, dar si in tara. Sanatos de mic este destinat in special gradinitelor cu program prelungit. Implementarea programului in gradinitele de stat este gratuita pentru acestea. La cerere, programul poate fi implementat in gradinite si scoli private.

Despre Asociatia SAMAS

Asociatia SAMAS este o organizatie nonprofit, care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali (din randul asistentilor medicali si moaselor), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Obiectivele asociatiei pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal. Asociatia SAMAS ofera cel mai extins program de sanatate si sprijin pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nas


tere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame. In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia, peste 70% din mame apeleaza la servicii similare.

Despre Danone Romania

Danone Romania este lider de piata pe segmentul iaurturi. Compania are in portofoliu zeci de sortimente de produse, realizate in majoritate in fabrica din Bucuresti, cu lapte proaspat colectat de la fermierii romani. Fabrica Danone din Bucuresti a produs local primele iaurturi in 1999. Danone Romania face parte din compania Danone, activa in domeniile: produse lactate proaspete, ape minerale imbuteliate, alimentatie pentru bebelusi si alimentatie medicala avansata. Danone a facut primul pas pe piata in Barcelona inca din 1919, cand Isaac Carasso a inceput sa vanda primele iaurturi in farmacii, ca un leac pentru infectiile intestinale, care afectau in special copiii. Astazi, compania isi urmareste misiunea de a ajuta un numar cat mai mare de oameni sa-si construiasca, sa-si mentina si sa-si protejeze capitalul de sanatate, oferind produse sigure, gustoase si de cea mai buna calitate, menite sa fie alegeri sanatoase cu buna densitate nutritionala si sa adreseze nevoile diferitelor comunitati.

FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page