top of page

“Sanatatea lui incepe cu laptele tau!” Campania Asociatiei SAMAS cu ocazia Saptamanii Mondiale a A
In fiecare an, organizatiile dedicate sanatatii mamei si copilului din intreaga lume sarbatoresc Saptamana Mondiala a Alaptarii in prima saptamana a lunii august.


World Alliance for Breastfeeding Action recomanda in 2018 mesajul campaniei pro-alaptare: ALAPTAREA – FUNDAMENTUL VIETII: “Alaptarea previne foametea si malnutritia in toate formele ei si asigura securitatea hranei copilului, chiar si in timp de criza”. (WABA)

Asociatia SAMAS promoveaza alaptarea in cadrul Saptamanii Mondiale a Alaptarii prin mesajul “Sanatatea lui incepe cu laptele tau”


Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda sustinerea hranei copiilor prin alaptare pana la varsta de doi ani, exclusiv pana la varsta de sase luni. Fiecare dintre noi poate contribui la cresterea gradului de sanatate al copiilor si al viitorilor adulti, promovand beneficiile alaptarii.

Educatia perinatala este extrem de importanta pentru parinti, fiind dovedit stiintific ca toate deciziile pe care ei le iau in primele 1000 de zile de viata a bebelusului (de la momentul conceptiei pana la 2 ani), influenteaza starea de sanatate a acestuia pe tot parcursul vietii. Beneficiile laptelui matern nu pot fi egalate de hrana cu substituenti. Alaptarea exclusiva in primele 6 luni de viata ale copilului pune bazele imunitatii acestuia, pentru toata viata. Totodata, alaptarea timp de cel putin 1 an scade riscul femeilor de a dezvolta cancer la san si alte afectiuni ginecologice, arata un studiu publicat in prestigioasa publicatie Journal of the National Cancer Institute.


De aceea, credem ca o comunicare prin intermediul mass-media a mesajului despre importanta alaptarii contribuie decisiv la starea de sanatate a societatii din Romania pe termen lung.

Mass-media are un rol extrem de important prin preluarea si discutarea acestui subiect, prin atragerea atentiei asupra beneficiilor laptelui matern pentru copil, pentru mama, pentru parinti.

In 2016, Asociatia SAMAS, impreuna cu mai multe organizatii non guvernamentale si societati medicale, cu sprijinul Consiliului National al Audiovizualului, a initiat difuzarea pe toate posturile TV si radio a mesajului de interes general ”Hranirea exclusiv la san a copilului in primele sase luni este esentiala pentru o viata sanatoasa”.

Subliniem importanta expunerii constante si cotidiene a mesajelor pro-alaptare astfel incat un numar cat mai mare de oameni sa afle si sa inteleaga importanta alaptarii. Numai asa vom reusi sa re-normalizam alaptarea in societatea romaneasca.

Pe langa misiunea sa centrala de a sprijini practic mamele ca sa alapteze cu succes, mentinerea subiectului "alaptare" in discursul cotidian este una dintre misiunile principale de comunicare ale Asociatiei SAMAS.

Am depus eforturile ca sa introducem prin legislatia audio-vizualului mesajul pro-alaptare pentru a fi difuzat de toti radiodifuzorii si tot de aceea am decis ca anul acesta sa difuzam mesajul Saptamanii Mondiale a Alaptarii pe ecranele urbane pe care romanii le vizualizeaza in mod cotidian cand ies in oras, fie ca circula cu metroul, merg la cumparaturi, se plimba sau vad un film la cinematograf. C


In cadrul campaniei ”Sanatatea lui incepe cu laptele tau!”, Asociatia SAMAS organizeaza evenimente pe tema alaptarii pentru mame cu bebelusi si gravide in Bucuresti si in sapte orase din tara, dar si cursuri in cadrul mai multor maternitati din Bucuresti, in colaborare cu Primaria Municipiului Bucuresti, prin Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale:


- Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Filantropia - miercuri, 01.08.2018, ora 15.30 – 17:30


Workshop-ul va fi sustinut de: dna. Cristina Bolma, dna. Mihaela Sandu si dna. Gabriela Ciobanu – personal acreditat la nivelul unitatii sanitare care sustin cursul „Scoala Parintilor”, As. Izabel Gavrila, educator perinatal SAMAS si Sinziana Ionita-Ciurez, reprezentant SAMAS.

Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie Profesor Doctor Panait Sarbu – „Maternitatea Giulesti” – joi, 02.08.2018, ora 10:30

Workshop-ul va fi sustinut de: dna Dr. Ioana Rosca, As. Daniela Chiriac – neonatologie, dna Dr. Andreea Carp Veliscu - obstetrica – ginecologie, dna. Dr. Genoveva Teleki – psiholog, dna. Dr. Cerasela Radu – kinetoterapeut, dna. As. Maria Spiridon – dietetician, dna. As. Daniela Stan – coordinator curs „Scoala Parintilor”, As. Izabel Gavrila, educator perinatal SAMAS si Sinziana Ionita-Ciurez, reprezentant SAMAS.


- Spitalul Clinic Dr. Ion Cantacuzino – vineri, 03.08.2018, ora 12:30


Workshop-ul va fi sustinut de: dl. Dr. Adrian Sorin Craciun si As. Pasalan Iuliana – neonatologie, As. Viorica Neata, educator perinatal SAMAS si Sinziana Ionita-Ciurez, reprezentant SAMAS.

Spitalul Clinic Nicolae Malaxa – marti, 07.08.2018, ora 10:00

Workshop-ul va fi sustinut de: dna Dr. Ana-Maria Rotaru – obstetrica – ginecologie, dna Dr. Ana-Maria Cercasov – neonatologie, Andreea Andrei, educator perinatal SAMAS si Sinziana Ionita-Ciurez, reprezentant SAMAS.

In tara, educatorii perinatali SAMAS organizeaza cursuri gratuite de alaptare, vizionari de filme, expozitii foto tematice in orasele Focsani, Pitesti, Timisoara, Simleu Silvaniei, Drobeta Turnu Severin, Medgidia, Bacau.

Focsani - Happy Cinema – 1 august, ora 16:00 – Educator Perinatal SAMAS Claudia Stefan;

Timisoara, Str. Hebe 89, 2 august, ora 18:00 – Educator Perinatal SAMAS Gianina Romanescu;

Medgidia, Spitalul Municipal Medgidia, 2 si 4 august, ora 17:00 – Educator Perinatal SAMAS Ilenuta Zanfir Aglotoiu, Psiholog Tamara Nichita, Dr. Gonul Iusein, Medic primar Diabet si Boli de nutritive;

Drobeta Turnu Severin, Maternitatea Judeteana, 3 august, ora 16:00- Educator Perinatal SAMAS Magda Iorgovan;

Simleu Silvaniei, Spitalul Orasenesc “Prof. Ioan Puscas”, 7 august, ora 12:00 – Educator Perinatal SAMAS Mariana Olariu, Meda Morariu, Dr. Calin Sonea, Dr. Claudia Somolan, Dr. Rares Gherai, Psiholog Daniela Bruchental, Dana Man;

Pitesti, Medical Center Dr. Iuliana Copacianu, 7 august, ora 17:00 – Educatorii Perinatali SAMAS Viorica Neata, Neli Homeghiu, Amalia Neacsu, Marinela Badulescu si Ivan Corina; Contact Asociatia SAMAS: contact@programsamas.ro www.programsamas.ro 0766.864.567


- Bacau, Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, 7 august, ora 13:00,


Educatori Perinatali SAMAS: Andreea Campanu, Efigenia Casapu si Alina Mazilu.

“In ultimul trimestru de sarcina m-am decis ca doresc sa alaptez, evident la inceput pentru sanatatea Elizei. Astazi imi dau seama ca alegerea mea este una fericita si din alte puncte de vedere, printre care as putea mentiona mobilitatea, faptul ca oriunde plec cu Eliza mancarea este la purtator, iar eu nu am griji in plus legate de biberoane sau sterilirilizarea acestora.

Desi, acest aspect este unul natural si de la sine inteles, nu pentru toata lumea e la fel de usor. Inainte sa nasc, am facut un curs de alaptare care mi-a prins bine, dar de la teorie la practica este un hop de trecut. In plus, sunt o persoana mai pudica si nu ma prea vedeam alaptand in public. Am avut sustinere si acasa, tatal copilului m-a incurajat si le recomand taticilor, daca nu vor sa se trezeasca ei noaptea regulat, sa le sustina pe mamici.” (Adela, mama Elizei)

Despre Asociatia SAMAS

Asociatia SAMAS este organizatia nonprofit, care a dezvoltat prima retea nationala de educatori perinatali (din randul asistentilor medicali si moaselor), specializati in educatia prenatala si postnatala, in nutritia mamei si copilului. Obiectivele asociatiei pe termen lung sunt: cresterea ratei de alaptare exclusiva, informarea corecta a mamelor despre procesul nasterii, imbunatatirea starii de sanatate a mamei, dar si a bebelusului, printr-o nutritie echilibrata din timpul sarcinii, cat si postnatal.

Asociatia SAMAS ofera cel mai extins program de sanatate si suport pentru mame si sugari in primele 1.000 de zile, inainte si dupa nastere, atunci cand pot fi puse bazele unei vieti sanatoase a viitorului adult. Activitatea educatorului SAMAS este inspirata din modelul occidental de educatie si sprijin al gravidelor si proaspetelor mame. In tari precum Franta, Germania, Austria sau Elvetia, peste 70% din mame apeleaza la servicii similare.

In paralel, Asociatia SAMAS si-a propus extinderea Retelei de Educatori Perinatali SAMAS, oferind burse de formare cadrelor medicale (asistenti medicali si moase), care, in urma cursurlor intensive si a perioadei de practica, devin Educatori Perinatali Certificati SAMAS, cu acreditarea Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania (OAMGMAMR).Rezultatele Asociatiei SAMAS in perioada 2013 - 2017:

 • 5 Centre Regionale SAMAS: in Bucuresti, Pitesti, Iasi, Bistrita, Timisoara

 • 654 Educatori Perinatali au facut cursurile SAMAS

 • Peste 318.084 de mame au primit informatii de la Educatorii SAMAS

 • Peste 20 de orase din tara sunt cuprinse in Reteaua SAMAS

 • 13.333 mame au participat la cursurile SAMAS in peste 20 de orase,

 • Asociatia SAMAS a oferit educatie si suport perinatal unui numar de 4200 de gravide si mame din medii defavorizate in 8 orase la nivel national.


Asociatia a fost infiintata datorita extinderii si dezvoltarii Programului SAMAS, initiat de Fundatia Crucea Alba, Fundatia Nutricia si Crucea Rosie - Filiala Sector 6, sustinut de Danone Ecosystem.
FOLLOW ME

 • Black Facebook Icon
 • Black Twitter Icon
 • Black Instagram Icon
 • Black Pinterest Icon
 • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page