top of page

Ora de Psihologie, al cincilea seminar din cadrul Scolii Parintilor Responsabili powered by Qbebe


Ora de psihologie

Povestea unui adult de succes incepe in copilarie, iar cele mai importante personaje in dezvoltarea lui suntem noi, parintii. Asa ca, pe 27 septembrie, la Ora de Psihologie, aproape 200 de parinti au beneficiat de sfaturile utile si pretioase ale specialistilor invitati la catedra Scolii Parintilor Responsabili.


Copilul are nevoie de hrana emotionala care sa il ajute sa creasca sanatos si frumos. Conceptul de parinte extraordinar nu exista. Exista parinti care vin in intampinarea nevoilor copiilor lor. Acestia sunt parintii extraordinari, cei care isi asuma cu responsabilitate si atentie minunata misiune de a modela un copil spre un adult de succes.



Astfel, Miercuri, pe 27 septembrie, de la ora 17.00, la Teatrul Elisabeta, la Ora de Psihologie, la seminarul moderat de Alex Zamfir, unul dintre cei mai amuzanti, dar si mai dedicati tatici din zona de parenting, au urcat la catedra sase specialisti pregatiti sa ofere parintilor prezenti cele mai utile si interesante sfaturi educative privind psihologia copilului. Am aflat de modul in care copilaria parintelui o afecteaza pe cea a copilului si cat este de important ca eu, ca parinte, sa ma implic, sa il ascult, sa il inteleg si, desigur, sa il iubesc:


Lectia 1: Vindeca-te: copilaria, ranile ei si cum ne influenteaza ele stilul de parenting



a fost abordata de Daniela Nicoleta Dumitrescu, Psiholog clinician, psihoterapeut CBT, practician Metoda ESPERE, blogger "Fericiti cei ce comunica".


"Cine are o rana de respingere va dezvolta un stil de parenting neimplicat, abandonul un stil de parenting perfectionist si asa mai departe. Ce pot sa fac? Constientizez ce stil de parenting am, identific rana emotionala (de ce sunt atat de autoritar sau de neimplicat?), gestionez rana emotionala (se pot face demersuri terapeutice de dezvoltare personala ca sa asezi rana), reformulez convingerile (nu chiar toti oamenii sunt de neincredere) si imi includ noile convingeri despre viata in stilul de parenting. Ganditi-va cum vreti sa arate adultul de maine care vi s-a pus in brate astazi sa il cresteti. Si intrebati-va cate dintre actiunile voastre sunt pe drumul devenirii lui."


Lectia 2: Implica-te: ce inseamna timp de calitate alaturi de copil


sustinuta de Sabina Dumitrescu, Psiholog, Drd., Consiliere & dezvoltare. Training. Psihoterapie.

"Fiecare copil este bine sa petreaca un timp separat, pe cat posibil, cu fiecare dintre parinti. Nu exista o regula, nu am dat un exemplu, in fiecare zi cel putin 10 minute cu fiecare copil. Exista locuri pe care le subestimam in acest sens. Masina este un loc important sau drumul spre gradinita/scoala. Cel mai important lucru pe care vreau sa il retineti este ca pentru a putea petrece timp de calitate cu copiii trebuie sa avem si noi putin timp de calitate cu noi insine. Nu intotdeauna acest lucru se intampla. Dar incearca sa iti gasesti pentru tine modul de a te incarca, de a te odihni, de a manca bine, de a face activitati care iti fac placere. Nu poti avea pretentia de la tine sa ai grija de altii fara a putea avea grija de tine."


Lectia 3: Intelege-l: reguli, pedepse si consecinte



predata de Simona Cernea, Psihoterapeut cognitiv comportamental

"As vrea sa va ganditi la identitatea copiilor vostri ca la un camp. Am mers cu totii de atatea ori cu masina si am vazut lanuri pe stanga si pe dreapta. Vedem lanuri frumoase, crescute, cu plante frumoase si ingrijite, aliniate, drepte, cu flori poate, de ce nu chiar si cu garduri. Sau vedem campuri cuprinse de buruieni. Din pacate sau din fericire, nu am vazut niciun camp niciodata lin precum podeaua. Deci ceva creste. Acolo unde noi nu sadim va sadi timpul, va sadi soarta si apoi gasim o modalitate de a da vina. S-a intamplat ceva cu copilul. De ce? Pentru ca ceva va creste. Si atunci va propun mai degraba sa semanam noi ca parinti ceea ce vrem sa vedem pe campul identitatii copiilor nostri. Pentru ca datoria noastra este sa pregatim copiii pentru autocontrol, pentru independenta, pentru viata. Si pentru acest lucru ei au nevoie de ghidaj."


Lectia 4: Asculta-l: recunoasterea, validarea si gestionarea emotiilor copilului


oferita de Sabina Cosca, Psihoterapeut sistemic de familie si cuplu, consilier si coach.

"Atunci cand un copil iti arata afectiune prin gesturi sau cuvinte, reactioneaza si tu la fel, nu il lasa sa tanjeasca dupa dovezi de iubire. Existau conceptii conform carora daca ii arat prea multa iubire o sa devina un rasfatat. Nu este asa. Iubirea si apropierea autentica pe care se bazeaza relatia de prietenie care se contureaza din primii ani de viata, dar ramane si la maturitate. Hrana emotionala este o hrana de care avem nevoie in fiecare zi, inclusiv cand suntem adulti. Un copil care creste si armonios din punct de vedere emotional este un viitor adult multumit de sine."


Invitati speciali

Silvia Iorgulescu, Sef Sector Formare Institutul Roman pentru Drepturile Omului care a vorbit despre Pedepsele si Drepturile Copilului.

Discursul poate fi vizionat aici: https://www.facebook.com/Qbebe.ro/videos/1622081007836047/


Anca Balasoiu, moasa licentiata, care a vorbit despre cat de importante sunt primele 1000 de zile ale bebelusului si cum le putem controla si organiza mai bine cu noua aplicatie pentru parinti responsabili, uGrow.

Discursul poate fi citit sau vizionat aici: http://www.qbebe.ro/familia/scoala_parintilor_responsabili/monitorizarea_bebelusului


Detalii de la toate seminariile Scolii Parintilor Responsabili puteti afla aici: http://www.qbebe.ro/familia/scoala_parintilor_responsabili


Sponsori: Philips Avent, Celia, Wellbaby, Vavian Pharma, Himalaya, Activit Colostru Premium, RoPharma


Parteneri: Radio Itsy Bitsy, Institutul Roman pentru Drepturile Omului, Dasha, DivaHair, DivaHair Cosmetics, Sebastian Purice, Ursulla, Frici de mamici, SuntPitic.ro, Mothers and the City, Johannasburg.ro, GoKid, MamicaPediatru



FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page