Fika Talks - Povestiri despre Suedia

Imi place Scandinavia. Suedia in mod special, pentru ca parte din familia mea, si asa destul de putin numeroasa, se afla acolo, motiv pentru care, in ultimi ani, am tot luat calea nordului.
Fika Talks - Povestiri despre Suedia
Fika este un termen tipic suedez care inseamna, la baza, a bea o cafea - asezonata, adesea, cu gustari; intr-o acceptiune mai larga, cafeaua poate fi inlocuita cu ceai sau racoritoare. In fapt, Fika e o veritabila institutie sociala in Suedia. Mai degraba decat pauza de cafea, inseamna a-ti oferi un ragaz placut alaturi de colegi, rude sau prieteni.

Inspirati de acest obicei al cultivarii relatiilor sanatoase si schimbului de idei, cei de la Asociatia Zeppelin, in parteneriat cu Ambasada Suediei, au creat un spatiu de dialog cu personalitati suedeze.
Primul invitat este Jan Ryden, artist, curator si scriitor stabilit la Stockholm, unde a studiat arta si arhitectura la Institutul Regal de Arta. Jan Ryden va realiza o interventie artistica si isi va prezenta proiectul si cartea “Allborgarratten: The Right to the City as a Swedish Tradition”, lansata in 2016.
Marti 12 septembrie, va avea loc o conferinta de presa, abordand teme precum: ezilienta urbana, oameni si natura, dreptul la acces public, resurse comune urbane, co-creatie si inovatie sociala.
„Allborgarrätten“ e un concept proaspat inventat care-si propune sa fie echivalentul urban al celui traditional rural suedez „Allemansrätten“ – dreptul fiecaruia de a circula liber in natura.

Dreptul rural este unul dintre cele mai profund inradacinate in inima suedezilor, chiar daca ei acum locuiesc in orase. Ryden exploreaza prin lentile nordice teme ca dreptul la oras (propus prima oara de Henri Lefebvre in cartea sa din 1968, Le Droit à la ville) sau identitatea nationala, si le conecteaza la discursul global.
El investigheaza, de asemenea, modul foarte particular in care suedezii au stiut sa abordeze mestesugurile traditionale facand design contemporan. Alaturi de aceasta explorare verbala, Jan Rydén a creat o serie de pictograme, o gramatica picturala a tipurilor, care-si urmeaza propria logica poetica. Volumul este bilingv, in engleza si suedeza.
What? - PUCK – Pop Up Creative Kit @ Suedia Creativa #4
Cand? Expozitia va fi deschisa in perioada 12 septembrie - 12 octombrie 2017 @ MNAC Sala Dalles – Bd. Nicolae Balcescu nr. 18, Bucuresti.
Zile de vizitare:
Miercuri-Vineri 16:00-20:00
Sambata-Duminica 12:00-20:00
Luni-Marti: inchis
Organizatori: Zeppelin si Ambasada Suediei
Concept curatorial si coordonare proiect: Cosmina Goagea, Justin Baroncea, Constantin Goagea
Documentare, design expozitional, grafic design, instalatii, light design: Justin Baroncea, Constantin Goagea, Stefan Ghenciulescu, Radu Manelici, Anastasia David, Alexandru Condrea, Adina Lupu, Eliza Cernatescu
Instalatii interactive: Modulab
Catalogul expozitiei
Concept catalog: Justin Baroncea, Ioana Trusca, Cosmina Goagea, Constantin Goagea
Ilustratii: Ioana Trusca - TRSC
Scenariu, texte, dialoguri: Justin Baroncea, Ioana Trusca
Grafic Design & layout: Radu Manelici
Finantatori:
Proiect cultural finantat de Ordinul Arhitectilor din Romania - OAR, din Timbrul arhitecturii
Proiect cultural finantat in cadrul programului cultural Bucuresti Oras participativ - ARCUB si Primaria Municipiului Bucuresti
Proiect cultural co-finantat de Administratia Fondului Cultural National - AFCN
Cu sprijinul: H&M, IKEA, Scania, Skanska, Ecolor, Papyrus, Absolut, Securitas
Parteneri: Muzeul National de Arta Contemporana - MNAC, Asociatia pentru Inovatie in Arhitectura - Casa A.I.A./Concrete House, Gala Societatii Civile - Proiect Diploma, Asociatia Ateliere fara Frontiere, Expirat by Halele Carol
Proiectul PUCK - Pop-Up Creative Kit face parte din programul Suedia Creativa #4 organizat de Ambasada Suediei si Asociatia Zeppelin.
Mai multe detalii despre eveniment aici: *Fb event si pe pagina web: www.e-zeppelin.ro
Care e cel mai frumos oras din lumea ta?
