top of page

Hecho en Cuba - Havana snapshots


La Bodeguita del Medio

Dupa ce m-am intors din Cuba mi-am propus sa scriu cateva posturi dedicate despre viata de acolo, despre oameni si lucrurile care ii tin in miscare. Ei bine, n-am reusit sa astern decat cateva cuvinte, pentru ca, ce sa vezi, e greu cu timpul, iar atunci cand e, de fapt nu e 😊 intelegeti voi!


Am stat doar o zi in Havana, o zi insa pe care am trait-o la maximum. De la cea mai buna pina colada pe care am luat-o de pe strada si pe care am incercat nefericit sa o regasesc in cel putin nspe mii de alte locuri 😊😊😊....la “fabrica” de trabucuri, promendada unde s-a filmat ultimul "Fast & Fourious", totul a iesit ca dupa excel 😊


40 de ani am fugit cu brio de cuvantul “marriage”- in Cuba n-am mai scapat si a fost exact ceea ce trebuia. The marriage happened between rum, cigars & coffee. And it`s a famous one 😊 un loc in care un cigar sommelier te invata cum sa savurezi un trabuc, alaturi de un rom vechi si o cafea la ibric. As putea sa vorbesc pana maine si tot nu as reusi sa transmit asa cum trebuie “calatoria”.


Next step – “the cigar factory” – aici am aflat o multime de lucruri despre foile de tutun, de la plantare, la procesul manual de productie, care nu s-a schimbat mai deloc in decursul a 200 de ani. Toate informatiile le-am aflat de la Israel, ghidul nostru, care in 30 de minute ne-a spus tot ce trebuia sa stim si ceva in plus si ale carui coordonate le las la finalul articolului, in cazul in care aveti drum prin Havana.
So… there are few things in the world known as being the best of their kind… iar trabucurile sunt la loc de cinste. Sunt 4 regiuni in Cuba unde se cultiva tutunul de cea mai buna calitate : Vuelta Ariba, Partido, Semi Vuelta si Vuelta Abajo.


Semintele sunt crescute in recipiente speciale, iar dupa 45 de zile sunt gata de plantat. Din momentul plantarii si pana la recoltare vor trece 17 saptamani - o munca de altfel foarte laborioasa, dat fiind ca fiecare planta este culeasa manual. Si nu oricum, ci in mai multe etape. Este nevoie de 30 zile pentru a putea culege integral o singura planta, nu se pot extrage mai mult de 2-3 frunze o data.


Urmeaza « air curing » sau aerisirea, din nou, in mai multe etape, la intervale de 25-30 zile si apoi sortarea, in functie de culoare, forma si alte cateva elemente. Au trecut deja 3 ani de la momentul in care frunzele au fost recoltate si a sosit vremea ca ele sa intre pe mainile calde ale celor ce se numesc « torcedores » si care vor pune frunza peste frunza cu o dexteritate ce se masoara in aproximativ 200 trabucuri rulate zilnic.Frunzele plantei de tabac sunt folosite in functie de partea din care sunt extrase, astfel: LIJERO partea superioara este pentru intensitate, SECO – partea din mijloc da aroma, iar VOLADO, partea inferioara asigura combustia.

In locul in care i-am gasit pe torcedores am remarcat o prezenta neobisnuita. In 1865 au aparut « the readers ». Studiile 😊 au demonstrat ca atunci cand muncitorilor li se citea, aveau mai mult spor. Contele de Monte Christo sau Romeo & Juliet se numarau printre cele mai in voga povestiri la momentul acela, asadar, de aici vin si numele celor mai faimoase trabucuri din lume 😊Urmeaza mai multe seturi de controale: grosime, culoare, consistenta, greutate si o noua saptamana de odihna la o temperatura controlata de 16-18 grade si 65-70% umiditate. O saptamana minim – pentru ca si aici se aplica acelasi principiu ca la vin - the longer, the better.


And finally, there is the big moment… alegerea nu e niciodata usoara avand in vedere ca sunt peste 32 de branduri si 250 de tipuri de trabucuri din care poti alege. Cohiba, Monte Christo si Romeo & Juliet sunt recunoscute unanim ca fiind cele mai bune. Cohiba sunt foarte tari, Romeo & Juliet au mers perfect la mine, avand in vedere ca nu sunt fumatoare.


Cum fumam un trabuc :


  1. Taierea – cu o miscare precisa taiem capatul trabucului cu scopul de a crea o deschidere suficient de mare cat sa se poata fuma confortabil. Capatul este marcat daca ne uitam cu atentie.

  2. Pentru a-l aprinde folosim un bat lung, nu bricheta, pentru ca gazul il va contamina si isi va pierde aroma.

  3. Trabucul se tine deasupra flacarii pana ce se aprinde uniform, abia acum putem incepe sa il savuram.

  4. Nu trage in piept. Sub nici o forma! Simte aroma!

  5. Iar la final, lasa-l sa moara cu demnitate, nu-l strivi ca pe tigara, in scrumiera ta din Loft sau Control.


So that was my Cuban experience! Si ma bucur ca am putut merge acum, pentru ca in curand lucrurile se vor schimba acolo. In bine, in rau, asta ramane de vazut. Raul, fratele mai putin celebru din familia Castro nu este la fel de intransigent in privinta americanilor cum era Fidel - care orice ar spune lumea, in continuare este foarte iubit acolo. Hasta luego!


PS Am pierdut cartea de vizita a ghidului -:( dar o caut! si promit sa revin!!! 😊😊😊
FOLLOW ME

  • Black Facebook Icon
  • Black Twitter Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black Pinterest Icon
  • Black YouTube Icon

POPULAR POSTS

bottom of page