Cinema / Teatrul de vara CAPITOL 2017-2018
Situat în centrul orasului Bucuresti, ansamblul de monumente istorice Cinema CAPITOL (B-II-m-B-18683) si Teatrul de vara CAPITOL (B-II-m-B-19202) ocupa parcela dintre bd. Elisabeta 36 si str. Constantin Mille 13.

În 2017-2018, Save or Cancel propune o campanie de constientizare si sensibilizare fata de patrimoniul cultural national, cu aplicatie pe Cinema / Teatrul de vara Capitol, relevand potentialul economic, social si educational al tuturor spatiilor culturale abandonate din Romania, prin implicarea artistilor si comunitatii locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative.
4 conferinte, 3 instalatii artistice, 4 expozitii si 3 apeluri deschise pentru idei vor reactiva memoria colectiva, reintegrand monumentele în circuitul public prin reinterpretari democratice ale spatiului cultural, explorand legaturi între arta, natura si oras.
obiective
Atragerea unor noi categorii de public pentru spatiile culturale alternative si pentru patrimoniu.
Sensibilizarea audientei fata de patrimoniul cultural, relevand potentialul acestuia pentru sectorul cultural independent.
Promovarea creatiilor contemporane locale si sustinerea artistilor tineri.
Promovarea creativitatii ca alternativa sustenabila la abandonul institutionalizat al patrimoniului.

DE CE?
Cinema / Teatrul de vara CAPITOL este o ruina remarcabila care are potentialul sa reactiveze social si economic comunitatea.
Proiectul propune sensibilizarea artistilor, promotorilor culturali si comunitatii pentru a identifica modele inovatoare de re-utilizare adaptabila a patrimoniului, un exercitiu democratic, sustenabil.
Nevoia acuta de spatii independente dedicate culturii este accentuata de închiderea unui numar mare de spatii culturale, în special cinematografe, teatre si galerii de arta, ca urmare a legii 282/2015.
CUM?
Investigarea, re-utilizarea si promovarea patrimoniului participa la regenerarea urbana si la transformarea sociala si economica a comunitatii;
Investitie în ecosisteme artistice;
Procese colective, co-creatie;
Mobil si efemer: utilizarea si integrarea fatadei în proiecte la scara umana: semnale urbane;
Initiative temporare, pop-up, care pot fi prezentate itinerant.
CAND?
2017
MAI OPEN CALL I – design semnal urban I – instalatie artistica conferinta / workshop @ CNDB
IUNIE expozitie itineranta – Cluj
SEPTEMBRIE expozitie itineranta – Brasov
OCTOMBRIE OPEN CALL II – arta vizuala / performance semnal urban II – instalatie artistica conferinta / workshop @ Teatrul Mic